Loading...
OUR BLOG

Ketahui perbezaan antara Arduino dan Raspberry Pi

Arduino dan Raspberry Pi adalah dua jenis Board yang berbeza yang mana Arduino mempunyai kelebihan tersendiri, begitu juga dengan Raspberry Pi. 

 

Secara amnya Arduino adalah Platform open-source yang mudah digunakan dari segi software dan juga hardware. Arduino board mampu melakukan apa sahaja yang telah kita code ke dalam microcontroller yang ada pada Arduino Board. Untuk Raspberry Pi pula, ia bersaiz seperti kad kredit dan kita boleh terus sambungkan pada monitor komputer atau TV dan perlu menggunakan standard keyboard dan mouse untuk memulakan code. Ia membolehkan semua peringkat umur untuk explore dan belajar programming language yang digunakan dalam Raspberry Pi seperti Scratch dan Python. 

 

Tetapi, apa yang membezakan kedua-dua Board ni? Saya akan senaraikan beberapa perbezaannya: 


Kedua-dua Board ini menggunakan power yang amat rendah dimana, jika Arduino power disalurkan tiba-tiba kehilangan kuasa, ia akan restart semula. Tetapi, untuk Raspberry Pi jika power yang disalurkan terjejas sewaktu penggunaannya. Ia boleh menyebabkan kerosakan kepada applikasi Raspberry Pi tersebut. Jadi untuk mengelakkan kerosakan seperti itu berlaku, kita haruslah memastikan Raspberry Pi dimatikan dengan betul sebelum sambungan kuasa diputuskan.

 

Jadi anda dah tahu kan perbezaan antara Arduino dan Raspberry Pi, yang mana satu lebih bagus, kosnya lebih murah dan yang mana lebih mudah untuk digunakan. Anda sendiri boleh putuskan board yang mana lebih sesuai untuk projek anda. Follow Instagram dan Facebook kami untuk mendapatkan update terkini. 

Unsure Whether You Need Our Help?

Have you got an awesome new idea or project that you want to talk about? We're here to talk you through it. Flick us an email or give us a call to get started.