Loading...

SMART HOME

Kali ni kami akan tunjukkan tutorial yang advance sedikit iaitu bina Smart Home menggunakan aplikasi Blynk

Baca Sekarang

Sensor PIR dengan Arduino

PIR sensor adalah sejenis sensor yang boleh mengesan radiasi infrared yang terhasil daripada badan manusia.

Baca Sekarang

Flame Sensor dengan Arduino

Flame sensor atau sensor pengesan api adalah salah satu sensor yang boleh mengesan nyalaan api. Saya akan tunjukkan bagaimana nak cipta fire alarm projek menggunakan flame sensor dengan Arduino.

Baca Sekarang

7 Segment Dengan Arduino

7 segment display ni digunakan pada microwave, lift dan peralatan lain lagi yang memerlukan paparan dalam bentuk nombor atau huruf.

Baca Sekarang

Force Sensor dengan Arduino

Force Sensor adalah salah satu sensor yang boleh mengesan tekanan menggunakan fizikal dan berat. Kebiasaannya digunakan dalam penciptaan drum elektronik, mobile phone dan banyak lagi peranti elektronik yang lain.

Baca Sekarang

Touch Sensor dengan Arduino

Touch sensor atau sensor sentuhan adalah salah satu sensor yang sensitive terhadap sentuhan. Touch sensor dah banyak digunakan untuk mencipta pelbagai jenis elektronik pada zaman ni.

Baca Sekarang

Stepper Motor dengan Arduino

Stepper motor ni berbeza dengan servo motor yang mana stepper motor ni bergerak berdasarkan nilai step yang kita letak dalam code.

Baca Sekarang
BLOG

Artikel yang membantu anda dalam pembinaan projek

NodeMCU ESP8266 dan Spesifikasinya

Sekarang ni kita tengok ramai yang buat projek elektronik yang memerlukan internet connection. Ini adalah salah satu board yang ada kemampuan untuk sambung ke internet

Read Now
Ketahui perbezaan antara Arduino dan Raspberry Pi

Nak pilih Arduino ke Raspberry Pi untuk project FYP eh? Pening la nak fikir

Read Now
Cara Ketahui Nilai Resistor Mengikut Warna

Resistor merupakan salah satu komponen yang kerap digunakan dalam mencipta sesuatu projek. Resistor ini mempunyai pelbagai jenis tetapi, resistor yang biasa digunakan adalah carbon film resistor.

Read Now
3D Printing untuk Beginner

Bagi sesiapa yang ada background kejuruteraan, sudah pasti telah terbiasa dengan perisian atau software 3D Modelling. Tak kiralah apa jenis software yang digunakan, AutoCAD, Fusion360 mahupun Solidworks, tujuan utamanya untuk membina objek 3D.

Read Now
Board IoT Popular Dikalangan Pelajar Universiti

Jom kita lihat senarai board yang popular dikalangan pelajar untuk membina projek khususnya projek FYP.

Read Now
Cara install board NodeMCU pada Arduino IDE

ESP8266/NodeMCU ataupun ESP32 merupakan salah satu board yang popular digunakan untuk membina projek IoT. Ia menjadi pilihan ramai kerana tidak perlu fikir untuk menambah wifi module/component kerana telah terbina didalamnya. Tapi untuk menggunakannya dalam software Arduino IDE, beberapa configuration harus dilakukan.

Read Now

Tak Pasti Nak Bantuan Apa daripada Kami?

Anda ada idea untuk buat projek untuk dibincangkan? Tak tahu nak mula macam mana? Hubungi kami untuk dapatkan maklumat dan bantuan lanjut