Loading...

SMART HOME

Kali ni kami akan tunjukkan tutorial yang advance sedikit iaitu bina Smart Home menggunakan aplikasi Blynk

Baca Sekarang

Sensor PIR dengan Arduino

PIR sensor adalah sejenis sensor yang boleh mengesan radiasi infrared yang terhasil daripada badan manusia.

Baca Sekarang

Flame Sensor dengan Arduino

Flame sensor atau sensor pengesan api adalah salah satu sensor yang boleh mengesan nyalaan api. Saya akan tunjukkan bagaimana nak cipta fire alarm projek menggunakan flame sensor dengan Arduino.

Baca Sekarang

7 Segment Dengan Arduino

7 segment display ni digunakan pada microwave, lift dan peralatan lain lagi yang memerlukan paparan dalam bentuk nombor atau huruf.

Baca Sekarang

Force Sensor dengan Arduino

Force Sensor adalah salah satu sensor yang boleh mengesan tekanan menggunakan fizikal dan berat. Kebiasaannya digunakan dalam penciptaan drum elektronik, mobile phone dan banyak lagi peranti elektronik yang lain.

Baca Sekarang

Touch Sensor dengan Arduino

Touch sensor atau sensor sentuhan adalah salah satu sensor yang sensitive terhadap sentuhan. Touch sensor dah banyak digunakan untuk mencipta pelbagai jenis elektronik pada zaman ni.

Baca Sekarang

Stepper Motor dengan Arduino

Stepper motor ni berbeza dengan servo motor yang mana stepper motor ni bergerak berdasarkan nilai step yang kita letak dalam code.

Baca Sekarang
BLOG

Artikel yang membantu anda dalam pembinaan projek

SMART HOME

kali ni kami akan tunjukkan tutorial yang advance sedikit iaitu bina Smart Home menggunakan aplikasi Blynk

Read Now
Paparkan data dari NodeMCU ESP8266 pada LCD dalam Blynk

Dalam Blynk juga ada widget LCD yang kita boleh gunakan untuk display data yang kita nak. Jom saya tunjukkan caranya.

Read Now
Hantar data daripada NodeMCU ESP8266 pada email melalui aplikasi Blynk

Blynk juga mempunyai widget untuk kita hantar data projek IoT kita dalam email selain menggunakan notifikasi.

Read Now
Notifikasi pada aplikasi Blynk hantar melalui NodeMCU ESP8266

Saya akan tunjukkan pada anda bagaimana kita nak paparkan notifikasi pada Blynk yang dihantar melalui NodeMCU ESP8266.

Read Now
Kawal RGB LED menggunakan NodeMCU ESP8266 melalui Blynk

RGB LED? Satu LED boleh pancarkan banyak warna? Jom saya tunjukkan bagaimana.

Read Now
Membaca Analog sensor PUSH data pada NodeMCU ESP8266 melalui Blynk

Anda mesti nak tahukan apa tu PUSH data? Apa beza dengan PULL data?

Read Now

Tak Pasti Nak Bantuan Apa daripada Kami?

Anda ada idea untuk buat projek untuk dibincangkan? Tak tahu nak mula macam mana? Hubungi kami untuk dapatkan maklumat dan bantuan lanjut